Domnie
Restaurarea catolicismului:
Una dintre trăsăturile cele mai notabile ale domniei sale a fost încercarea de a restabili catolicismul în Anglia, după perioada reformei religioase inițiate de tatăl său, Henric al VIII-lea, și continuată de fiul său, Eduard al VI-lea. Maria a fost o catolică devotată și a dorit să inverseze măsurile reformiste din perioada regimului protestant al fratelui său.
Eșecul în războiul cu Franța:
Un alt moment semnificativ în timpul domniei Mariei a fost conflictul cu Franța. Maria a încercat să apere posesiunile engleze din Franța, dar războiul s-a încheiat cu pierderi, iar Franța a recâștigat orașul Calais, care fusese de mult sub controlul englez. Acesta a fost un șoc pentru mândria națională engleză.
Căsătoria cu Filip al II-lea al Spaniei:
Într-o încercare de a întări relațiile politice și religioase cu Spania, Maria s-a căsătorit în 1554 cu Filip al II-lea al Spaniei, un catolic devotat. Căsătoria a fost nepopulară în Anglia, iar Filip nu a avut o influență semnificativă asupra guvernării.
Căsătoria ei cu Filip al Spaniei a fost considerată mult timp un eşec, exemplifiat prin pierdea Calais-ului, ultimul teritoriu din Franţa deţinut de englezi până în 1558. cu toate acestea, căsătoria poate fi văzută ca un act politic calculat şi de succes. Ea şi-a ales un soţ nefamiliarizat cu disputele şi intrigile politice din Anglia, iar puterile lui au fost atent limitate de legislaţie şi de tratatul de căsătorie. Alianţa nu a fost însă privită cu ochi buni de populaţie, iar regina s-a confruntat chiar şi cu o revoltă din acest motiv.